Herdenking 80 jaar Operatie Market Garden: konvooi legervoertuigen
maandag 16 september 2024 door Redactie inBoekel
Op dinsdag 17 september 2024 zal een indrukwekkend konvooi van historische legervoertuigen door Boekel trekken ter gelegenheid van de 80-jarige herdenking van Operatie Market Garden. Het konvooi, bestaande uit zo’n 25 voertuigen, wordt vanuit Erp via de Wilhelminastraat naar de molen door Het Gilde binnengehaald en via Kerkstraat Noord begeleid naar het St. Agathaplein voor een lunchstop op het plein (de verwachte aankomsttijd is 11.30 uur). Burgemeester Van den Elsen zal daar iedereen van harte welkom heten op een feestelijk versierd plein met muziek en een optreden van De Gemert Firebrigade Pipes & Drums.
Iedereen is welkom om de voertuigen te bekijken en een praatje te maken met onze gasten. Na de lunchstop trekt het konvooi vervolgens weer verder vanaf het plein, via de Kerkstraat Noord richting Uden.
Naast het indrukwekkende konvooi is nog meer te zien. Zo bouwt Scouting Boekel een “Brug naar vrijheid”, een decorstuk waar de voertuigen onderdoor zullen rijden wanneer zij het plein verlaten. De kinderen van de basisscholen zullen met vlaggetjes langs de Kerkstraat Noord staan om de voertuigen uit te zwaaien.
Op deze dag staan we op verschillende manieren stil bij 80 jaar bevrijding
Zo organiseert de Heemkundekring St. Achten op Boeckel een tentoonstelling in verenigingsgebouw Sint Jan van zaterdag 14 september tot dinsdag 24 september. Op dinsdagavond 17 september vindt een concert plaats in Nia Domo wat verzorgd wordt door Harmonie EMM.
Wat is Operatie Market Garden?
Market Garden was een militaire operatie die begon op 17 september 1944. Een aanval van de geallieerde legers, met de bedoeling om in korte tijd door de lucht en over land, vanuit al bevrijd Belgisch gebied, de bruggen over de Brabantse en Gelderse rivieren en kanalen te bezetten en over te steken, om zo snel oostwaarts het Ruhrgebied, het industriële hart van Duitsland, te kunnen binnen trekken en Duitsland tot overgave te kunnen dwingen. Zo zou dan de gevreesde Westwall, een Duitse verdedigingslinie langs de grenzen van Zuid-Nederland, België, Luxemburg en Frankrijk, kunnen worden omzeild. Het plan was gewaagd en kon alleen maar slagen als binnen drie dagen alle bruggen tot en met die in Arnhem onbeschadigd in geallieerde handen waren.
De operatie kampte met vele tegenslagen, waaronder de verscheidene Duitse tegenaanvallen op de lange aanvoerweg (de ‘corridor’, ca. 100 km) van Lommel (België) via Valkenswaard, Eindhoven, Veghel, Uden, Zeeland, Grave, Nijmegen tot Arnhem (‘Hell’s Highway’). Het doel van de operatie werd niet gehaald en de brug in Arnhem moest worden opgegeven (op 25 september). ‘Een brug te ver’. Het Nederland van boven de rivieren kon in 1944 niet meer worden bevrijd. Beneden de rivieren kenmerkte de verdere bevrijding in het najaar van 1944, oostelijk en westelijk van de ‘corridor’, zich door traag verplaatsende fronten met vele felle regionale en lokale gevechten. Boekel grensde aan de ‘corridor’, en al op zondag 24 september stond de eerste Engelse tank op het Boekelse kerkplein.
Bent u erbij? Zet dit evenement op 17 september vast in uw agenda. De komende tijd wordt u op de hoogte gehouden van het exacte programma van die dag.