De spreidingswet en de gevolgen voor Boekel
maandag 18 november 2024 door Redactie inBoekel
In de raadsvergadering van 14 november werd een raadsvoorstel behandeld over de migratieopgave voor de gemeente Boekel. Als gevolg van de spreidingswet, die door de vorige regering is vastgesteld, worden alle gemeenten als het ware gedwongen opvang voor asielzoekers binnen de gemeente te organiseren. Hiervoor is een verdeelsleutel gemaakt en zodoende zou onze gemeente huisvesting moeten bieden aan 71 asielzoekers.
Het COA (Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers) heeft daarbij een sturende rol en biedt ook ondersteuning bij zaken zoals medische zorg, onderwijs en beveiliging. Echter, wanneer het aantal op te vangen asielzoekers beneden het aantal van 100 personen blijft, dient de gemeente zelf zorg te dragen voor het verzorgen van bijvoorbeeld de beveiliging. In kleinere vormen opvang bieden kan ertoe leiden dat de gemeente aan de lat staat als het gaat om het bieden van eerstelijnszorg (huisarts, tandarts, etc.) en het verzorgen van onderwijs.
De VVD-fractie is van mening dat de gemeente Boekel de afgelopen jaren een stevige inspanning heeft verricht als het gaat om opvang van oorlogsvluchtelingen uit Oekraïne. Ook vindt de VVD dat wij een taakstelling hebben als het gaat om opvang van politieke dan wel oorlogsvluchtelingen die vragen om tijdelijke bescherming en asiel. Zo hebben wij ook de verplichting jaarlijks een aantal statushouders te huisvesten en bieden wij ook minderjarige alleenstaande asielzoekers onderdak.
Als VVD hebben wij bij de behandeling van het raadsvoorstel migratieopgave een kritische houding aangenomen en vragen gesteld over de spagaat waarin gemeenten kunnen geraken wanneer het gaat over de veiligheid, het bieden van scholing en medische zorg aan asielzoekers. In Boekel hebben wij een serieus tekort aan huisartsen en eigen inwoners moeten gebruikmaken van huisartsen buiten onze gemeentegrens. Wij hebben onvoldoende openbaar vervoer, en daarmee moet extra vervoer worden ingezet om kinderen te brengen en te begeleiden naar een onderwijsinstelling die ook in onze gemeente niet aanwezig is. Laat staan dat wij onvoldoende ruimte en mogelijkheden hebben om woonruimte te bieden aan een dergelijke grote groep asielzoekers.
Daar waar gesproken wordt over een opvangprobleem, ziet de VVD de oorzaak daarvan in de problematiek van asiel in de gehele keten. Wij hebben als VVD een amendement ingediend waarmee wij een aantal beslispunten uit het raadsvoorstel willen laten verwijderen. Het betreft dan voornamelijk:
- Het blijven inzetten op volledige realisatie van de gemeentelijke taakstelling voor huisvesting van vergunninghouders.
- Het onderzoeken van mogelijkheden voor opvang van asielzoekers binnen gemeente Boekel en verkennen op welke wijze we als gemeente minimaal onze taakstelling van 71 asielzoekers kunnen realiseren.
- Het onderschrijven van de beschreven uitgangspunten bij realisatie van een opvanglocatie.
Dat wij vanuit de andere fracties geen steun kregen, was te verwachten, ook al werden de problemen zoals door ons benoemd wel begrepen. Wat de VVD betreft wordt er gespeeld met vuur en worden de bevoegdheden van het COA onderschat, zeker in het kader van de spreidingswet.
De VVD-fractie blijft bij het standpunt dat het huidige kabinet moet komen met een stevig pakket aan asielmaatregelen binnen de nog op te stellen asielnoodmaatregelenwet. Wij zijn dan ook van mening dat afwachten momenteel de beste optie is voor de gemeente Boekel. Niet voor niets hebben we destijds asielopvangtaken (gebrek aan ruimte, gebrek aan voorzieningen) uitgeruild voor een hogere taakstelling als het gaat om opvang van Oekraïense oorlogsvluchtelingen.
De VVD-fractie,
Frans Dijcks en Ferenc Koolen