Huisvesting tijdelijke arbeidsmigranten en grondprijzen
maandag 16 december 2024 door Redactie inBoekel
Deze twee onderwerpen vormden de hoofdmoot van de laatste raadsvergadering in 2024. Wat de huisvesting van arbeidsmigranten betreft herinnert u zich ongetwijfeld de weerstand die ontstond bij het idee grootschalige huisvesting te realiseren op het Bovenstehuis. De ondernemer heeft deze vorm van huisvesting niet gerealiseerd. Het gevolg; veel vrijkomende woningen in de directe omgeving zijn opgekocht om daar de nodige arbeidsmigranten te huisvesten. Conclusie: een ongewenst gevolg van de echte vraag naar woonruimte voor arbeidsmigranten.
Nu, een paar jaar later, werd de raad gevraagd in te stemmen met het beleid Huisvesting tijdelijke arbeidsmigranten. Een beleidsplan gericht op de toekomst en alleen van toepassing voor alle nieuwe vormen van huisvesting. Als VVD waren wij erg ongelukkig met dit beleidsvoornemen. Steeds was onze vraag waar hebben wij het over? Wat is de huidige situatie, wat is wenselijk en waarom voor de gehele gemeente één plan met strikte voorwaarden vaststellen?
Dat onze ondernemers zich onvoldoende betrokken voelden, werd door de voorzitter van ZLTO verwoord. Hij benoemde waar de echte pijn zit bij de ondernemers en gaf vooral aan eerst uit te zoeken over welke aantallen wij het echt moeten hebben. Ook de manier waarop nu huisvesting plaatsvindt en de controle en handhaving werden als probleem aangedragen. Samen met de andere partijen hebben wij het college opgedragen om in nauw overleg met de ondernemers eerst duidelijk te maken wat de actuele situatie is en wat de behoefte van de ondernemers is aan inzet en ondersteuning van arbeidsmigranten. Het beleidsplan is dan ook niet aangenomen.
Het andere jaarlijks terugkerende onderwerp “het vaststellen van de grondprijzen” voor alle soorten woningbouw en industrieterrein levert steeds weer discussie op. In tegenstelling tot andere jaren heeft de gemeente een taxateur gevraagd een oordeel over de waarde van onze gronden te bepalen en daarbij een advies uit te brengen voor de kernen Boekel en Venhorst.
Opnieuw en tegen het zere been van de VVD werd een prijsverschil voor bouw(kavel)prijs per m² voorgesteld tussen Boekel en Venhorst. Een van de meest in het oog springende verschillen betrof de m²-prijs voor starterswoningen. Voor de VVD een absoluut niet te accepteren verschil. Zonder het al te technisch te maken: een starterswoning heeft een prijsplafond van 275.000 euro en de starterslening is maximaal 25.000 euro. Door de kavelprijs voor Venhorst lager vast te stellen, zou een starter in Venhorst een groot voordeel genieten, zeg maar meer aan de inrichting van de woning kunnen besteden dan de starter in Boekel.
Wij hebben samen met de andere fracties hiervoor een aanpassing geëist en de prijs voor beide kernen op eenzelfde niveau vastgesteld. Het standpunt van de VVD-fractie dat er geen argumenten zijn om een verschil in kavelprijs per m² tussen Boekel en Venhorst te rechtvaardigen, wordt niet gedeeld door enkele andere partijen. Projectontwikkelaars zijn nu de spekkopers; zij pakken de extra winst omdat de bouwgrond in Venhorst lager wordt vastgesteld. In de praktijk zal een rijtjeswoning in Venhorst net zo duur zijn als in Boekel. De VVD blijft zich tegen deze vorm van ongelijke behandeling verzetten.
VVD Fractie
Frans Dijcks en Ferenc Koolen