We zien dat je waarschijnlijk onze banners blokkeert. inBoekel stelt zijn berichten voor iedereen gratis beschikbaar. Om inBoekel te kunnen onderhouden en door te ontwikkelen zijn deze banners nodig. Help ons door een uitzondering te maken voor inBoekel.

In het atelier van: Geert Donkers

dinsdag 4 april 2023 door

In het atelier van: Geert Donkers

In aanloop van het weekend  9 en 10 september 2023 gaan we in gesprek met deelnemers die in voorbije jaren hebben meegedaan aan de atelierroute Boekel Venhorst en Huize Padua.

Ditmaal zijn we te gast bij Geert Donkers.

Geert deed zijn opleiding aan de Kweekschool (pabo) tot leraar in het basisonderwijs. Bordtekenen was daarbij een vak-onderdeel, waar Geert zeer in bedreven in was. “Dat deed ik het liefst”. In zijn vrije uren speelde Geert saxofoon en hij sportte graag.  Na zijn pensionering startte Geert een schildercursus bij het Instituut Pieter Breughel  in Veghel. Het leren mengen van de verf en het tekenen/schilderen van een portret of model.

Zijn passie ging uit naar het levensecht schilderen. “Het moet lijken”.  Of zoals Geert zegt: “Een portret vertelt meer dan wat je alleen ziet, het geeft iets van iemands innerlijk weer”. Volgens Geert moet in elk schilderij beweging zitten.

De personen, die Geert schildert moeten ook iets uitstralen wat meer dan gemiddeld is. Bijzondere mensen kregen van Geert meer belangstelling om er een portret van te maken. Voorbeelden zijn Aart Staartjes, Huub Stapel Koningin Maxima, ballerina Igoné de Jong en nog vele anderen.

In 2021 nam Geert de uitdaging aan van het bestuur van Harmonie EMM om een “Wall  of Fame” te creëren met 22 portretten van muzikanten, die al meer dan 20 jaar zich hebben ingezet voor de muziek in Boekel. Nu is Geert bezig met een tweede serie van portretten, die deze zomer ook op de wall of fame geplaatst zullen worden.

Geert schildert zijn gezichten in een paar lagen en  zegt dat hij niet de tijd heeft om dagen lang bezig te zijn om verflaagjes aan te brengen. “Ik ben niet zo jong meer”.

De toets waarmee Geert zijn portretten schildert is snel, sprekend en gelijkend. Je moet meteen zien, wie het is.

Bij dit verhaal zie je een portret van een bijzondere vrouw uit Oekraïne. Zij verzorgde de gewonde strijders in de gebombardeerde staalfabriek. De 22 jarige Kateryna zong voor hen en is voor Geert de “Florence Nightingale” van Marioepol.

Dit portret  is een eerbetoon aan alle dappere Oekraïense strijders.

De mensen, waarmee Geert zich verbonden voelt, schildert hij. “Zij zeggen mij iets wat me raakt”.

Namens Kunstgroep