Omgevingsplan biedt kansen
maandag 5 maart 2018 door Redactie inBoekel
Afgelopen donderdag heeft de gemeenteraad unaniem het Omgevingsplan buitengebied (bestemmingsplan met verbrede reikwijdte) vastgesteld. Hieraan is een intensief proces vooraf gegaan waarbij college, ambtenaren, ZLTO, werkgroep vanuit de gemeenteraad, provincie, GGD en ministerie nauw zijn betrokken. Hiervoor onze waardering en complimenten.
Het huidige bestemmingsplan loopt af en de gemeente Boekel heeft vooruitlopend op de Omgevingswet, welke over enkele jaren in werking treedt, het moment aangegrepen om binnen de mogelijkheden van de huidige wet- en regelgeving ook gezondheidsaspecten en milieuaspecten mee te nemen. Wat levert dit omgevingsplan onder andere op:
- Sturen op vermindering uitstoot zodat het woon-leefklimaat verbetert
- Ruimte voor agrarisch ondernemerschap
- Ruimte voor andere functies zoals recreatie, zorg, energieopwekking
- Snellere doorlooptijd van de vergunningsprocedure
Volksgezondheid
Voor ons is de volksgezondheid een belangrijk onderwerp. Door de oppositie wordt hierop voortdurend sceptisch gereageerd. Ze vinden extra maatregelen op dat gebied onnodig. Dat er landelijk nog veel discussie is over hoe dit in wet- en regelgeving verankerd moet worden, weten we. Maar wat we wel kunnen doen, moeten we niet nalaten. Gemeenschapsbelang wil dat de volksgezondheid geborgd is in relatie tot alle ruimtelijke ontwikkelingen in de gemeente Boekel.
Dit is in het belang van iedereen. Dus ook Uw belang!
Natuur en landschap
Goed natuur- en landschapsbeheer is van levensbelang. Hier zijn dagelijks veel vrijwilligers en agrariërs mee bezig. Daarvoor onze waardering. Regelmatig horen we berichten over de bijensterfte en andere insecten en de nadelige gevolgen hiervan op het eco- systeem. We vinden dat de biodiversiteit versterkt moet worden. De gemeente zou hierbij meer faciliterend kunnen optreden door een aangepast maai-beleid van de bermen. Ook een eenvoudige aanpak als het zaaien van bloemen- en kruidenmengsels op braakliggende (gemeente)gronden, heeft een positief effect.
Dit is in het belang van iedereen. Dus ook uw belang!
Nieuwvestiging Langstraat ongenummerd
Afgaand op de huidige inzichten die de MER (milieu effect rapportage) van het omgevingsplan biedt, is er feitelijk geen milieuruimte voor deze ontwikkeling op deze locatie. Sterker nog; het zet de ontwikkelruimte van collega agrarische ondernemers op slot. Iedere agrarische ondernemer die wil uitbreiden in het voormalige LOG (landbouwontwikkelingsgebied) Venhorst moet een extra inspanning leveren om 10% extra emissie-reducerende maatregelen te treffen om de huidige overbelasting te verminderen. Een nieuwvestiging is per definitie niet in staat om hieraan te voldoen. Met de komst van deze nieuwvestiging ontstaat een ongewenste toename van emissie en neemt de milieudruk cumulatief toe vanwege de reeds aanwezige omliggende bedrijven. Naast nog andere ongewenst gevolgen, maken we ons zorgen over de effecten van dit plan op het buurtschap Huize Padua en de GGZ-instelling. De GGZ-instelling is een belangrijk terreingebonden zorginstelling met een regionale functie en biedt veel werkgelegenheid. De GGZ-instelling moet kunnen blijven ontwikkelen en wellicht groeien om in de toekomst de vragen naar psychiatrische zorg in te kunnen vullen. Ook heeft deze nieuwvestiging een behoorlijke landschappelijke impact. Door nieuwvestigingen aan het Paradijs in Elsendorp is het open gebied al behoorlijk geweld aan gedaan. Met de komst van deze nieuwvestiging blijft hiervan nog minder over. Dat vinden we onwenselijk.
Kortom, wij zijn geen voorstander van deze nieuwvestiging. Deze nieuwvestiging heeft nauwelijks maatschappelijk draagvlak gezien het grote aantal ingebrachte zienswijzen. We zien liever dat initiatiefnemer een bestaande locatie koopt. Wij voorzien een langdurig (juridisch) traject als de initiatiefnemer vast blijft houden aan het realiseren van deze varkenshouderij op deze locatie. De initiatiefnemer geeft aan open te staan voor afkoop. We hopen dat initiatiefnemer en gemeente samen tot een financieel verantwoorde afkoop kunnen komen die vanuit zowel initiatiefnemer als gemeente gebaseerd is op redelijkheid en billijkheid.
Dien niet enkel het individueel belang maar vooral het gemeenschappelijk belang!
Zorgen kwaliteit leefomgeving d’n Elzen
Deze week ontvingen alle raadsfracties en het College van B&W een brief van de werkgroep d’n Elzen. In deze brief werd haarfijn beschreven hoe inwoners van dit buurtschap hun woongenot ervaren. Ze maken zich zorgen over de grootschalige veehouderij-ontwikkelingen met hun aanverwante activiteiten die bij de bedrijfsvoering horen. Hun noodkreet gaat over de ervaren hinder op het gebied van geur, vliegen, geluid en verkeersveiligheid. Zaken die een behoorlijk impact hebben op het welbevinden en welzijn van henzelf maar ook hun kinderen. Dit is niet meer, per agrarische ontwikkeling, vanuit een dialoog te ondervangen. Dit vraagt om een gebiedsaanpak.
Vanuit gemeenschappelijk belang zullen we hiervoor pleiten bij het College van B&W.
Voordeel omgevingsplan ten opzicht oude bestemmingsplansystematiek
Het Omgevingsplan is een integraal plan dat de gemeenteraad in staat stelt om vanuit het principe “laatje er uit, laatje er in” (m.b.t. een bepaald onderwerp) daar waar nodig regels bij te stellen. We kunnen op ieder willekeurig moment bijsturen. Het voordeel hiervan is dat niet 10 jaar gewacht hoeft te worden zoals bij de oude bestemmingsplansystematiek.
Dat is een gemeenschappelijk belang, dus ook Uw belang!
Op veel onderwerpen liggen de politieke partijen inhoudelijk niet zo ver uit elkaar. Maar als het gaat over de invulling van het buitengebied wat veel inwoners dagelijks raakt, zijn er wel verschillen en valt er wel degelijk iets te kiezen. Maak het verschil in het stemhokje.
Kies voor een verantwoordelijk bestuur. Gemeenschapsbelang, dat is ook Uw belang!
Dit is een ingezonden bericht van Gemeenschapsbelang Boekel – Venhorst